Yhdistyksen historia

Yhdistyksen historia

Karjalaisten evakkojen asioiden hoitoa varten oli v. 1940 perustettu Karjalan liitto. Vasta jatkosodan päätyttyä jatkui Karjalan liiton kehitys aktiivisella piiriverkoston rakentamisella ja pitäjäyhdistysten perustamisella.

Kauvatsan karjalaiset ry:n perustava kokous pidettiin Kauvatsan kunnantalolla 11.1.1948. saapuvilla oli 37 siirtolaista. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Eemil Hinkkanen. Tässä tehtävässä hän olikin yhtämittaisesti yli 20 vuoden ajan 1950- ja 1960-luvuilla.

Yhdistyksen toiminta oli varsin vilkasta perustamisesta aina 1970-luvulle. Kauvatsan Karjalaiset Ry:llä on ollut merkittävä tehtävä siirtolaisten henkisenä ja kulttuurillisena siteenä totuteltaessa uuteen niin erilaiseen kotipitäjään.

Vuosien varrella yhdistyksellä on ollut runsaasti erilaista toimintaa: hiihtokilpailuja, yleisurheilukilpailuja, pesäpalloilua, ohjelmallisia iltamia, retkiä maatalousnäyttelyihin, pikkujoulujuhlia ja tarinailtoja. Toiminnan suurimmat tapahtumat ovat varmaankin olleet Pyhäjärvijuhlat Kauvatsalla v. 1954, Pyhäjärvijuhlat Kokemäellä v. 1975 järjestettynä yhdessä Kokemäen Karjalaiset Ry:n kanssa sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkin paljastus v. 1963.

Pyhäjärvijuhla pidettiin 7. – 8. 8 1954 Seuratalossa ja kirkolla. Tervehdyspuheessaan Vilho Toiviainen mainitsi mm. seuraavaa: ” Me karjalaiset olemme menettäneet kotiseutumme, olemme joutuneet vieraaseen ympäristöön. Mutta, kun kohdistamme rakkautemme tähän uuteen ympäristöön, huomaamme, että olemme saaneet uuden vaalittavan, olemme saaneet uuden kotiseudun, eikä silloin enää voi puhua kodittomuudesta. Yhteenkuuluvaisuus on voima, se on voima, joka muuttaa kaiken hyväksi”. Juhlaan osallistui lähes tuhat vierasta.

Keskustelu Karjalaan jääneiden vainajien vainajien muistomerkin hankkimisesta alkoi jo 1954. Vuonna 1962 asia otettiin esille uudelleen. Muistomerkin paljastustilaisuus pidettiin 21.7.1963. Muistomerkki luovutettiin Kauvatsan seurakunnalle.

Keväällä 2008 seurakunta kunnostutti muistomerkin Kauvatsan karjalaiset ry:n aloitteesta. Tästä lämmin kiitos seurakunnan päättäjille.

Yhdistyksen 60-vuotisjuhlakokous pidettiin 8.6.2008 Palvelukoti Ilolassa. Tilaisuudessa oli läsnä 30 henkeä. Kokouksessa valittiin puheenjohtaja ja hallitus, hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio. Puheenjohtajaksi vuodelle 2008 valittiin Tuomo Hinkkanen. Toiminnan runkona ovat tarinaillat ja pikkujoulujuhla. Samalla aloitettiin myös keskustelu kesän 2009 Karjalan matkan järjestämisestä.

Vuoden 2008 ja 2009 toiminta on toteutunut suunnitelmien mukaan. Tarinailtoja on järjestetty. Vuoden päätöstapahtumana pidettiin pikkujoulujuhla. Kesän 2009 Karjalan matka onnistui odotusten mukaisesti. Parhaillaan valmistellaan Pyhäjärvijuhlia yhdessä Pyhäjärvisäätiön ja kauvatsalaisten järjestöjen kanssa.